Huurovereenkomsten

Verhuurders en huurders kunnen allerlei afspraken maken over de huur en verhuur van onroerende zaken, zoals een woning, een bedrijfspand, kantoorruimte maar ook voor bijvoorbeeld de tijdelijke huur van een recreatiewoning. Het is belangrijk dat de afspraken goed worden vastgelegd. De ervaring leert namelijk dat er regelmatig geschillen ontstaan over bijvoorbeeld het uitvoeren van onderhoud. Komt dit voor rekening van de huurder of zit het onderhoud in de verhuurprijs inbegrepen?

Het beëindigen van een huurovereenkomst is ook een aantal spelregels gebonden. Daarbij gelden verschillende spelregels voor woonruimte en bedrijfspanden. De wettelijk regels zijn voor een deel ook van dwingend recht. De huurder en verhuurder mogen hier niet vanaf wijken. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het van belang dat een deskundige kijkt naar de afspraken die een huurder en verhuurder hebben gemaakt. Misschien zijn deze afspraken immers in strijd met de dwingende regels.

De Melkvaart heeft veel ervaring met het opstellen en beëindigen van huurovereenkomst voor woonruimte en verschillende soorten bedrijfspanden. Ook een beëindiging van een huurovereenkomst is aan veel regels gebonden. De Melkvaart heeft ook ervaring met het opstellen van andersoortige huurovereenkomsten zoals bijvoorbeeld voor woonarken en ligplaatsen.

Pacht
Voor de verhuur van weiland voor agrarische doeleinden gelden weer andere spelregels. Deze vorm van verhuur valt onder de pacht. Er zijn verschillende vormen van pacht mogelijk. Ook het beëindigen van een pachtovereenkomst is aan regels gebonden die zijn opgenomen in het Burgerlijk wetboek.

Bruikleen
In sommige gevallen verdient het aanbeveling om geen huurovereenkomst aan te gaan maar een bruikleenovereenkomst.

Voor wie?
De Melkvaart kan u adviseren welke overeenkomst in uw situatie het meest geschikt is en u wijzen op de verschillende zaken waarmee u rekening dient te houden. De Melkvaart treedt op voor zowel huurders en verhuurders.

- Huurovereenkomsten - Huurgeschillen