Bestuursrecht

Het bestuursrecht regelt de rechten en plichten van burgers en ondernemingen tegenover de overheid, waaronder bijvoorbeeld een gemeente, de provincie of het waterschap. Een gemeente of een provincie neemt dagelijks zeer veel besluiten zoals het afgeven van vergunningen, het verstrekken van een subsidie en het vaststellen van bijvoorbeeld bestemmingsplannen. Besluiten van overheidsorganen omvatten een groot scala van onderwerpen, van overheidsaansprakelijkheid, ruimtelijke ordening, milieu tot de bescherming van uw persoonsgegevens en vergunningen voor horeca en evenementen.

Het bestuursrecht regelt op welke manier de overheid beslissingen neemt en wat u als burger of onderneming kunt doen als u het met zo'n beslissing bijvoorbeeld niet eens bent. Het bestuursrecht omvat het geheel van wetten, gemeentelijke of provinciale verordeningen en regelingen waaruit rechten en verplichtingen voortvloeien. De overheid is hierbij gebonden aan de Algemene wet bestuursrecht.

In deze wet worden zaken geregeld zoals:
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Voordat de overheid een beslissing neemt op bijvoorbeeld een aanvraag om een vergunning of een vrijstelling van het bestemmingsplan is het van groot om met de overheid in overleg te treden voordat de beslissing wordt genomen.
In deze fase is het van belang te voorkomen dat de overheid een beslissing neemt die u niet past.
Wanneer een overheid een voor u ongunstige beslissing meent kan er nog wel een zienswijze of bezwaarschrift worden ingediend.
Indien de beslissing op de zienswijze of het bezwaarschrift ongegrond wordt verklaard, kan het besluit van de overheid nog aan de bestuursrechter worden voorgelegd.

Procederen
Op alle terreinen van het bestuurrecht, kunnen wij voor u procederen, zoals het indienen van een bezwaarschrift of het voeren van een procedure voor de bestuursrechter, dit bij de rechtbank of de Afdeling bestuurrechtspraak van de Raad van State inzake.

Adviseren
De adviespraktijk vormt een belangrijk onderdeel van het werk van De Melkvaart.
In veel gevallen kan met een juist advies een procedure tegen de overheid worden voorkomen.
Daarnaast kan door bemiddeling in de overlegfase, vaak een regeling met de overheid tot stand komen.

Voor wie?
Wij werken zowel voor ondernemers als ook voor particulieren.

- Vergunningen en subsidies - Onteigeningswet - Wet openbaarheid van bestuur - Wet voorkeursrecht gemeenten - Ruimtelijke ordening en planschade