Onteigeningswet

Stel dat uw grond precies ligt op de plek waar de gemeente of de provincie een nieuwe weg wil aanleggen en de gemeente uw grond daarvoor nodig heeft. Wat dan?

De gemeente of de provincie zal u vragen, zo nodig met een beroep op de Onteigeningswet, uw grond voor een bepaalde prijs aan haar te verkopen. Een aantal zaken zijn hierbij van belang.

Indien de overheid op basis van de Onteigeningswet uw grond wil onteigenen, dan dient de overheid eerst bij de Kroon hiervoor een Koninklijk Besluit (KB) te vragen. Tegen de aanvraag bij de Kroon kunt u een zienswijze indienen waarin u aankunt geven waarom u het niet eens bent met de gemeente. Ook kunt u bij de Kroon worden gehoord.

De Kroon stelt een aantal strenge eisen voordat de Kroon een KB ten behoeve van de gemeente of de provincie zal afgeven. Een KB wordt niet afgegeven als de overheid niet voldoende met u heeft onderhandeld om minnelijk tot een oplossing te komen.

Indien er wel een KB wordt afgegeven, heeft u daarna nog 3 mogelijkheden:
  1. Het aanbod accepteren
  2. Onderhandelen over het aanbod
  3. Het aanbod weigeren en betrokken raken bij een procedure voor de rechter
Waar doet u goed aan?
Het uitgangspunt bij onteigening is dat degene die onteigend wordt, volledig schadeloos moet worden gesteld. Daarbij spelen veel zaken een belangrijke rol. Niet alleen de waarde van de te onteigenen onroerende zaak moet worden vastgesteld, maar ook bijkomende zaken zoals inkomensschade of de waardevermindering van hetgeen niet wordt onteigend maar wel door de onteigening wordt geraakt.

De kosten van de door u ingeschakelde deskundige dient de overheid daarbij te vergoeden. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken!

Voor wie?
De Melkvaart heeft ervaring met onteigeningen voor zowel particulieren als bedrijven. Daarnaast adviseert De Melkvaart ook overheden over onteigeningsprocedures.

- Vergunningen en subsidies - Onteigeningswet - Wet openbaarheid van bestuur - Wet voorkeursrecht gemeenten - Ruimtelijke ordening en planschade