Ruimtelijke ordening en planschade

Het ruimtelijk ordeningsrecht is een belangrijk onderdeel van het omgevingsrecht. Wij bevinden ons op het terrein van het bouwen en wonen, van bestemmingsplannen, structuurvisies, streekplannen en dergelijke.

Sinds medio 2008 is de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) van kracht. Deze wet moet er voor moet zorgen dat procedures met betrekking tot bestemmingsplannen en vrijstelling worden verkort en dat ook inspraakmogelijkheden enigszins worden gekanaliseerd en beperkt.

Het bestemmingsplan is nog steeds een belangrijk document. Dit plan geeft bijvoorbeeld aan welk gebruik op gronden is toegestaan. Ook bestaat de mogelijkheid om vrijstelling van de bestemming te vragen. Daarnaast bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid dat een buurman of een concurrent vrijstelling aanvraagt van een bestemmingsplan hetgeen nadelig kan zijn voor uw belangen. Tegen het besluit van de overheid staat bezwaar open en beroep bij de bestuursrechter.

Wanneer de bestemming wijzigt in uw nadeel, bestaat er de mogelijkheid dat u recht heeft op een schadevergoeding, planschade genaamd. Indienen van een verzoek om planschade moet op zorgvuldige wijze gebeuren en goed worden gemotiveerd. Immers de kans is anders groot dat de overheid uw verzoek zal afwijzen. Daarnaast toetst de gemeente of de schade niet voor uw rekening behoort te komen. De rechter heeft hiervoor door de jaren heen verschillende criteria ontwikkeld. Het is van belang na te gaan of de gemeente deze criteria op de juiste wijze toepast.

Voor wie?
De Melkvaart heeft voor particulieren en bedrijven ruime ervaring met bijvoorbeeld het aanvragen van een vrijstelling of het indienen van planschade. Daarnaast adviseert De Melkvaart ook overheden over kwesties omtrent ruimtelijke ordening en planschade.

- Vergunningen en subsidies - Onteigeningswet - Wet openbaarheid van bestuur - Wet voorkeursrecht gemeenten - Ruimtelijke ordening en planschade