Koop en verkoop

Koop
Bij het kopen en verkopen van onroerend goed wordt u geconfronteerd met verschillende wetten rondom onroerend goed. Daarnaast gelden regels over de wijze waarop een koopovereenkomst moet worden vastgelegd in een notariële akte. Daarvan kan niet worden afgeweken.

Ook in de periode na het tekenen van een koopovereenkomst en bij het verkrijgen van een financiering zijn er regels waar u rekening mee dient te houden. Zo heeft de koper wettelijk een bedenktijd en wordt vaak in de koopovereenkomst een financieringsvoorbehoud opgenomen waardoor de koper de mogelijkheid heeft om de koopovereenkomst te ontbinden indien hij zijn financiering niet rond krijgt. En wat doet u als de koper niet afneemt op de afgesproken leveringsdatum? Mochten deze situaties zich voordoen, dan is het belangrijk om al in een vroegtijdig stadium hierover (juridisch) advies in te winnen.

Conformiteit
Na de levering van het onroerend goed kunnen er nog diverse problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij verborgen gebreken. Dit kunnen bouwkundige gebreken zijn, maar ook juridische gebreken zoals een buurman die claimt een recht van overpad over het net gekochte perceel te hebben waar u niets vanaf weet. Als koper wilt u het onroerend goed kunnen gebruiken voor het doel waarvoor dit is gekocht. Wanneer dit niet mogelijk is, is er sprake van non-conformiteit.

Als verkoper is het van belang te weten welke informatie over het onroerend goed u dient te verschaffen aan de potentiële kopers om te voorkomen dat er eventuele aanspraken bestaan op basis van non-conformiteit.

Ook hier geldt dat goed advies voor het sluiten van de koopovereenkomst veel narigheid in een later stadium kan voorkomen.

- Bouwrecht - Koop en verkoop - Projectontwikkeling - Overeenkomsten